Ten wątek skłonił mnie do myślenia o samochodach slotowych i o tym, jak producenci samochodów wysuwają się na pierwszy plan, a potem wypadają z mody.
Zawsze wydaje się, że jest jeden lub dwóch producentów, którzy wprowadzają innowacje, gdy liderzy rynku upuszczają piłkę.
Obecnie moimi dwoma ulubionymi producentami są:
- Sideways
Fantastyczny i wciąż rosnący zestaw samochodów Grupy Pięć
Rosnący zestaw samochodów GT
Podwozie zaprojektowane tak, aby można było używać mocowań bocznych i slot-it.
- Scaleauto
Rosnący zestaw ofert hipercar i GT
Nie boi się podjąć walki (np. spór „drogi panie made in china” z NSR.
Innowacyjne wzornictwo podwozia
Przed sideways/scaleauto, moimi ulubionymi były
- NSR
20 lat lub więcej uderzyło w rynek slotów jak błyskawica z moslerem, a następnie bieżące wydania samochodów GT
Przeszedł przez przestój, gdy Giovanni Montiglio odszedł z roli głównego projektanta, ale podniósł się ponownie z corvette c7r, AMG i samochodami formuły 8789.
Wyprzedzony przez thunderslot w klasycznych samochodach GT
Wczesne drażnienie, a następnie długie oczekiwanie na dostawę (np. corvette c8r)
Brak wejścia na rynek non gt z (np.) ofertą hipercar
- slot-IT
Wyszedł na pierwszy plan mniej więcej w tym samym czasie co NSR
Pięknie zaprojektowane zestawy samochodów, takie jak „Grupa C”
Mechanika i skrzynia biegów, które były dużym krokiem naprzód w stosunku do innych producentów w tamtym czasie.
Jednak samochody wcześnie drażnione, a następnie dostarczane bardzo późno, wydają się być obecnym trendem (np. Acura)
Przesadnie skomplikowana skrzynia biegów w gamie policar, która wydaje się pogarszać wraz z ostatnimi zmianami.
Dostawa samochodów, w których konstrukcja jest po prostu zła (np. samochód policar ferrari classic grand prix)!
Zestawy samochodów, które nie są zbalansowane pod względem osiągów. Np. zestaw samochodów turystycznych.
Samochody, które mogą konkurować tylko z innymi samochodami slot-it, przewyższone przez mocniejsze silniki long can w innych markach.
Przed NSR i Slot-IT
-Ninco.
Nie byłem zawodnikiem slotowym w tym okresie
Kiedy zacząłem slotować, uważałem już ninco za przestarzałe, ale w swoich czasach miało świetne podwozia, świetne nadwozia i byliśmy wczesnymi innowatorami w konstrukcji mocowania silnika.
[/TD>
[TD][/TD>
[TD][/TD>
[TD][/TD>
[TD][/TD>
|
[/TD>
[TD][/TD>
[TD][/TD>
[TD][/TD>
[TD][/TD>
|
[/TD>
[TD][/TD>
[TD][/TD>
[TD][/TD>
[TD][/TD>
|
[TD]
[TD]
[TD]
Wymagane koła zębate do modernizacji, aby zastąpić bezsensowne zębniki stożkowe i problematyczne koła zębate czołowe, nieumyślnie pozostawiając otwarte drzwi dla nowej firmy, NSR, która spełniła to wymaganie dotyczące zestawu kół zębatych do modernizacji.
Gdzie więc scalextric pasuje do tych marek?
Przed ninco, prawdopodobnie nawet przed FLY na liście.
Fly mógł być tuż przed ninco.
Smutna, ale prawdziwa.